Підвищення якості картоплі

Існують три основних критерії, які впливають на якість картоплі: це якість бульб, стан поверхні шкірки, а також якість зберігання та приготування. Збалансована програма живлення допомагає керувати всіма цими критеріями.

 Якість бульб

Якість бульб, будь то вміст сухої речовини, вміст крохмалю, внутрішні пошкодження чи характеристики при кулінарній обробці, є важливими показниками для кінцевого користувача. 

Азот сприяє росту листків і бульб та посилює накопичення крохмалю; фосфор підтримує ріст листків і бульб та впливає на якість і вміст крохмалю; калій збільшує до максимуму поглинання води та виробництво сухої рослинної маси і допомагає зменшенню рівня травм шкірки; кальцій мінімізує внутрішню іржаву плямистість та чорну плямистість; магній забезпечує потужний потенціал фотосинтезу та гарний ріст; бор сприяє зниженню внутрішньої іржавої плямистості та ферментативного почорніння.

Поверхня шкірки

Зовнішній вигляд шкірки стає все більш і більш важливим показником якості, оскільки споживачі все частіше вимагають картоплю із чистою, привабливою шкіркою, особливо при покупці фасованої або розважної картоплі. Бульби із захворюваннями шкірки не тільки менш привабливі, а і ще, як правило, мають невеликий термін зберігання. 

Правильно збалансоване живлення дозволить зменшити ризик захворювань шкірки та в цілому покращити стан поверхні шкірки. Кальцій зміцнює шкірку бульб, забезпечуючи кращу стійкість до хвороб; бор підсилює ефект кальцію за рахунок його покращеного поглинання, а також може знизити загальний рівень захворювань паршею та іншими хворобами бульб; цинк сприяє уникненню захворювань порошистою паршею; в свою чергу сірка зменшує ризик захворювань порошистою та звичайною паршею.

Зберігання та якість приготування

Слід приділяти особливу увагу зберіганню картоплі та її харчовим властивостям. Навіть після збору урожаю з полів робота все ще продовжується, адже у більшості країн картоплю ще треба зберегти для її безперервного постачання клієнтам протягом цілого року. Бульби, які найменше схильні до зовнішніх пошкоджень чи знебарвлення, найкраще підходять для зберігання у сховищах, не втрачаючи при цьому свої чудові якості для приготування їжі. 

Правильно збалансоване живлення картоплі буде позитивно впливати на якість бульб картоплі при їх зберіганні та під час приготування їжі. Калій, кальцій, магній та бор позитивно впливають на якість бульб картоплі при зберіганні та приготуванні їжі за рахунок зменшення пошкоджень поверхні бульб, зниження ферментативного почорніння та знебарвлення.

Ознайомтесь з рекомендаціями Yara для підвищення якості картоплі

Зменшення поверхневого травмування бульб картоплі

Зменшення поверхневого травмування бульб картоплі

Калій, кальцій, магній та бор безпосередньо впливають на зниження травмування бульб.
Зменшення внутрішнього потемніння картоплі

Зменшення внутрішнього потемніння картоплі

Внутрішня іржава плямистість (IRS), також відома як внутрішня плямистість, є фізіологічним внутрішнім дефектом, коли всередині бульби з'являються невеликі коричневі плями, викликані загибеллю клітин.
Зменшення кількості випадків зміни кольору картоплі

Зменшення кількості випадків зміни кольору картоплі

Зміна кольору або внутрішнє почорніння чи потемніння бульб стає причиною втрат після збору урожаю картоплі.
Вплив на вміст сухої речовини в бульбах картоплі

Вплив на вміст сухої речовини в бульбах картоплі

Вміст сухої речовини є важливим показником як для продажу картоплі у свіжому вигляді, так і для її переробки.
Вплив на вміст та якість крохмалю у картоплі

Вплив на вміст та якість крохмалю у картоплі

Картопля є одним із найбільш важливих джерел крохмалю в світі.
Покращення зовнішнього виду шкірки картоплі

Покращення зовнішнього виду шкірки картоплі

Зовнішній вигляд шкірки стає все більш і більш важливим показником якості.