Вплив магнію і сірки на врожайність цукрових буряків


Вплив магнію на врожайність буряків

Магній є активним компонентом хлорофілу. Крім того, магній активізує діяльність багатьох ферментів і впливає на надходження і перенесення фосфору в тканинах рослин. У належній кількості магній сприяє приживлюваності культур.

50 т/га цукрових буряків поглинають приблизно 44 кг магнію на гектар, з яких 24 кг припадає на листя і 20 кг - на коренеплоди.

У разі дефіциту калію і магнію надходження продуктів фотосинтезу з листя в частини рослини, що активно ростуть, значно скорочується, внаслідок чого сповільнюються ріст і розвиток культур, як це відбувається з цукровими буряками і бобовими (Hermans et al., 2006 р.; Çakmak and Kirkby, 2008 р.). Збалансована програма живлення, яка включає в себе магнієві добрива, підвищує вихід цукру.

Вплив сірки на врожайність буряків

Сірка є важливим компонентом ензимів і білків, а оскільки хлорофіл в основному складається з білків, брак сірки може значно знизити врожайність буряків. Так, 50 тонн цукрових буряків поглинають приблизно 32 кг сірки на гектар, з яких 14 кг припадає на листя і 18 кг - на коренеплоди.

Рослина, яке потерпає від браку сірки, не здатна засвоювати азот в повному обсязі, тому ознаки дефіциту сірки дуже часто схожі на ті, що спостерігаються за нестачі азоту, наприклад, недостатній виробіток хлорофілу. Дефіцит сірки можна відрізнити за симптомами, що проявляються спочатку на наймолодших листках, що пояснюється низькою мобільністю цієї речовини в рослині.