Вирощування полуниці у світі

Полуниця належить до родини розових (Rosaceae), рід суниці (Fragaria) та є однією з найпоширеніших у світі ягід. Більшість сортів вирощується з суниці крупноплідної (Fragaria x Ananassa), які ростуть в різних регіонах світу, за винятком полярних місцевостей.

Щороку в світі вирощується понад 4,3 млн. тон полуниці. За останнє десятиріччя виробництво зросло з 3,2 млн. т. Найбільшим виробником є США - 1,3 млн. т на рік, що становить 30% вирощеного обсягу цієї культури в світі (Таблиця 1). Наступними найбільшими виробниками є Туреччина, Іспанія, Єгипет і Мексика, кожен з яких отримує від 230 000 до 303 000 тон. Регіони та, відповідно, врожайність значно різняться в залежності від методів вирощування.

Table 1 - Strawberry Production

Захист сільськогосподарських культур за допомогою пластикового накриття або в теплицях забезпечує врожайність приблизно 60-70 т/га, тоді як при вирощуванні відкритим способом виробники прагнуть досягти обсягу приблизно 20 т/га. Найбільший середній показник врожайності 56 т/га фіксується у США, де найбільша кількість сільськогосподарських культур вирощуються у пластикових теплицях тунельного типу.

Вирощування полуниці відкритим способом

Вирощування полуниці у пластикових теплицях тунельного типу

Північно- та східноєвропейські країни фіксують менші показники, на рівні 3-8 т/га, але найкращі виробники отримають набагато більшу врожайність. Іспанія є найбільшим експортером - понад 350 000 т/рік, постачаючи 85% вирощених культур споживачам з країн Північної Європи. В Європейському Союзі найбільшими імпортерами є Німеччина та Франція - 90 000-100 000 т/рік. Другим найбільшим експортером є США, для яких головний ринок - Канада з обсягом імпорту 110 000 т. Близько 80 відсотків американського експорту - свіжа полуниця.

Середньорічне споживання полуниці в США становить приблизно 3 кг на душу населення, але ця цифра подвоїлась за останнє десятиріччя. Громадяни Європейського Союзу споживають ягоду в подібному обсязі, 3-4 кг/особу.