Агрономічні принципи вирощування полуниці

Кожен виробник ставить на меті високу врожайність плодів найвищої якості.

Існує велика кількість агрономічних чинників, що можуть на це впливати, багато з яких можливо контролювати, зважаючи на конкретні системи вирощування та кліматичні/ґрунтові умови.

Вимоги до вирощування                                   

Є широкий асортимент сортів полуниці, в тому числі ті, які добре пристосовані до зимових і весняних морозів або літньої жари та засухи. Культурні сорти також широко різняться за потребою в охолодженні, а також періодом цвітіння і дозрівання. Більшість виробництв орієнтована на помірно-середземноморський клімат, між широтами 28° та 60°, де середня температура в середині літа коливається між 15°С та 30°С.

Полуниця вимагає постійного постачання води. Цей фактор є вирішальним під час укорінення та розвитку плоду (від падіння пелюсток до кінця плодоношення), в іншому разі зменшуються площа листа, швидкість фотосинтезу та врожайність. Однак для збільшення кількості квітів і плодоносіння до конкретних 60-денних рослин на більш пізній стадії цвітіння може бути застосовано водний стрес засобом зменшення зрошування рослин. Надмірне споживання води призводить до деформації плоду.

Деформований плідДеформований плід

Дуже високі температури можуть негативно впливати на ріст, зашкодити фотосинтезу та зменшувати продуктивність. Температура понад 25°С може призвести до зменшення кількості плодів, загального вмісту сухих розчинних речовин (TSS) і водночас прискорити розвиток плодів. Висока температура також може призвести до зменшення розміру плодів, пошкодження тканин, м'якості та тріщин під шкірою ягоди.

Опилення здебільшого здійснюється комахами, такими як бджоли та джмелі, які частіше подаються до культур через тунелі, щоб допомогти цьому процесу. Погане опилення, особливо за холодних умов або через нестачу бору, а також пошкодження через високі чи низькі температури, може призвести до деформації плоду. Таке викривлене формування ягід пов'язане з обмеженим утворенням ауксинів. Хоч ауксини можна застосувати до культури, щоб стримати такі наслідки, цей захід може негативно вплинути на процес дозрівання плоду.

Етапи росту

 Фази росту полуниці

Полуниця - багаторічна трав'яниста рослина, верхня частина якої наприкінці сезону відмирає. Однак, з комерційною метою її часто вирощують як однорічну культуру. Центральне стебло або крона рослини підтримує листя, коріння, пагони та суцвіття (рис. 1) і типові стадії росту, як показано на рис. 2. Розвиток рослин регулюється факторами навколишнього середовища - зокрема, фотоперіодом та температурою.

Коріння в основному утворюються навесні та восени, під час прохолодних температур. Вони виходять з основи крони та від 50% до 90% всіх коренів зустрічаються на відстані 10-15 см від ґрунту. Вода та поживні речовини поглинаються живлячим корінням, яке діє лише кілька днів або тижнів, після чого безперервно замінюється. Первинні корені використовуються для транспортування води та поживних речовин до крони та зазвичай живуть більше одного сезону. Коренева біомаса зменшується під час плодоношення, але знову зростає восени до настання зимових температур.

Фази росту полуниці

Листя утворюється протягом усього сезону, переважно в умовах довгого дня. Проте його зростання припиняється, коли температура падає нижче 0oC або перевищує 30oC. В основі кожного листа є допоміжна брунька, яка, в залежності від умов, виробляє бічні крони з суцвіттями або пагонами (паростками). Пагони виходять з основних бруньок, а суцвіття - з верхніх бруньок бічних крон. Квіти з'являються, коли умови не є сприятливими для появи паростків. Перший плід на паростку зріє в першу чергу, після чого зріють інші плоди, що розвиваються.

Пагони підтримують дочірні рослини, з яких також можуть самостійно з'являтись рослини. Такі дочірні рослини зазвичай є самодостатніми та можуть виживати через 2-3 тижні. Більшість товарних культур полуниці є рослинами короткого або нейтрального дня (рис. 3).

Здорова коренева системаРослини короткого дня випускають квіткові бруньки в умовах короткого дня (менше 14 годин) або при температурі до 15°С. Такі рослини короткого дня випускають пагони після цвітіння, як правило, коли температура коливається між 20 та 30oC або коли день триває понад 10 годин.

У кліматі з холодною зимою квіткові бруньки короткого дня зазвичай формуються наприкінці літа та восени. Сорти короткого дня можна вирощувати в м'якому субтропічному кліматі, але утворення квіткових бруньок обмежується високими температурами.

Рослини нейтрального дня випускають крони і квіткові бруньки приблизно через три місяці після посадки, незалежно від довжини дня, протягом усього літа, а згодом - пагони. Знову-таки, високі температури вдень/вночі 30/26oC уповільнюють формування квітів.

Короткі дні та низькі температури сприяють рослинному покою. Більшість сортів вимагають температури охолодження від -1 до -10oC, щоб вийти з режиму покою - такі сорти, виведені для більш теплого клімату, значно менше потребують охолодження.

Фази росту полуниці

В умовах субтропічного клімату вирощування краще здійснювати на матеріалі, що виробляється в прохолодному кліматі, порівняно з тим, який створюється на місці. Після повного затвердіння крони найсильніших сортів можуть витримувати температури до -45oC. Хоча полуниця може переносити низькі зимові температури, мороз під час розвитку квіток шкодить цвітінню. В деяких країнах для захисту від морозу застосовують зрошення. В цій ситуації вода від верхнього зрошування, що застосовується до заморозків, застигає навколо листа, випускаючи тепло, що захищає рослину від пошкодження. Полуниця, вирощена під поліетиленовою плівкою, може витримувати заморозки до -50oC.

Холодостійкість полуниці

Етап росту

Помірний клімат

Відкривання крон

-5°C

23°F

Повністю відкриті крони

-3°C

26°F

Відкривання квітів

-2°C

28°F

 

Стійкість до холодних температур залежить від стадії росту полуниці. Квіти менш за все стійкі до холоду. В таблиці 4 представлено температури, за яких через мороз відбувається втрата продуктивності.