Покращення здоров’я пшениці за допомогою живлення

У більшості випадків добрива застосовуються для підвищення врожайності і якості зерна, щоб виключити дефіцит мінералів, який обмежує ріст і розвиток рослин. Однак поживні речовини, що містяться у складі добрив, можуть також допомогти у захисті рослин від хвороб.

Добре збалансована програма живлення забезпечить міцну та еластичну клітинну структуру рослин, але в той же час дозволить уникнути збиткового накопичення поживних речовин, що також може мати згубний вплив на здоров'я рослин. Існує безліч прикладів позитивного впливу поживних елементів, таких як: азот, калій, марганець, цинк, мідь і молібден на здоров'я рослин.

Вплив азоту на здоров’я пшениці 

Дефіцит азоту викликає схильність до випрівання, а за відсутності достатніх запасів калію рослини стають слабкими і низькорослими, особливо в посушливих умовах. При обмеженні калійного живлення рослини погано переносять фізіологічний стрес: пошкодження від морозу виявляються більш серйозними, потрібно більше часу на відновлення при заболоченості ґрунту, рослини раніше починають в'янути і гинуть в посушливих умовах. 

Посіви будуть особливо сприйнятливі до захворювань і шкідників на тих ділянках, де запаси азоту і калію незбалансовані. У результаті цього розвивається більш слабка рослина з соковитим стеблом, в клітинах якої концентрація розчинних азотовмісних сполук і простих вуглеводів буде вищою. Такі рослини стають доступним джерелом живлення для грибків, що викликають такі захворювання як мілдью, або несправжня борошниста роса.

Тонкі стінки клітин таких рослин мають невисоку механічну міцність для того, щоб протистояти шкідникам, що також може бути наслідком дефіциту калію. Результати досліджень більше 1000 зразків злакових рослин показали, що внесення калійних добрив на ділянках з низьким вмістом калію, порівняно з високим вмістом азоту, сприяло зниженню рівня ураження грибковими хворобами та бактеріальними інфекціями в понад 70% випадків (PDA). Більш високий рівень ураження іржею також пов'язують із нестачею калію.

Цинк та мідь знижують рівень інфікування пшениці

Використання цинкових добрив ефективно підвищує стійкість рослин до ураження різоктоніозом (Rhizoctoniacerealis), в той час як дефіцит міді призводить до череззерниці, а на порожніх місцях з'являються вогнища ураження ріжками.

Спiввiдношення мiж вмicтом цинку в тканинах рослин пшеницi та кiлькiстью рослин, уражених ризоктонiозом

 

Марганець знижує частоту уражень хворобами

Ефективність марганцю в боротьбі з хворобами пшениці доведена численними дослідженнями. Марганець надає прямий ефект придушення розвитку грибків, зокрема, справжньої борошнистої роси, та бере участь у виробленні лігніну і суберіну, які підвищують стійкість клітин рослин до інфекцій. Крім того, використання марганцевих добрив сприяє зниженню рівня ураження пшениці грибками, що викликають випрівання.

Спiввiдношення між концентрацією марганцю в пагонах пшеницi та кiлькiстью рослин, уражених грибками, що викликають випрiвання