Підвищення якості ягід

Плоди полуниці складаються приблизно з 90% води та 10% твердих розчинних речовин.

Вони є важливим джерелом фолієвої кислоти та калію, а також харчових волокон, марганцю й антиоксидантів. Полуниця характеризується високим вмістом вітаміну С, тому споживання 10 ягід на день відповідає всім рекомендованим дієтичним нормам прийому цього вітаміну. Основні розчинні компоненти цукру - глюкоза та фруктоза. Лимонна кислота є основною. Ключова характеристика - аромат полуниці, що поєднує солодкість, кислотність та аромат ягоди. Плоди з найінтенсивнішим ароматом характеризуються високими показниками TSS і кислотності.

Strawberry

Ягоди найкращої якості мають однаковий розмір, глянцеву шкірку та насичений червоний колір. Вони також повинні бути соковитими, зі стійким ароматом, без цвілі та вм'ятин. Селекція видів також має значення, оскільки кожен сорт має свою типову форму, розмір, смак та текстуру. Свіжа полуниця збирається і зберігається без усування чашечки та частини стебла, які споживачі потім видаляють перед їдою.

Розмір плоду є важливим, але занадто великі ягоди важче пакувати й транспортувати. Деякі відмінності у якості фруктів можуть сильно вплинути на ціну та сорт, тому технологічні методи зосереджені на вирощуванні та підтримці відповідної якості плодів, що мають тривалий термін зберігання.

Селекція видів особливо важлива, і виробники повинні вибирати стійкі сорти з якісними характеристиками, які найбільше підходять для цільового ринку. Використання відповідної мульчі або систем вирощування для мінімізації забруднення ґрунту значно впливає на фізичну якість. Гігієна, санітарія, правильні сезонні фунгіциди та пестициди допоможуть знизити ризик пошкодженням плодів шкідниками й хворобами.

Максимізація росту через відповідне зрошування допоможе забезпечити потрібну подачу води та поживних речовин до плодів, що розвиваються. Холодильне зберігання та транспортування з керованим середовищем з вуглекислим газом допоможуть максимально подовжити термін зберігання плодів, що збираються. Достатнє живлення рослин забезпечить вирощування плодів, придатних для обробки та зберігання. Такі ягоди мають довший термін зберігання з правильним балансом цукру й кислотності, а також гарний аромат і смак.

Живлення культур й якість ягід

Багато потрібних поживних речовин відіграють особливу роль у поліпшенні якості ягід:

  • Калій сильно впливає на збільшення фруктових цукрів, підвищення кислотності та покращення смаку
  • Азот, особливо у форми нітратів, що використовується у правильних дозах під час цвітіння та плодоношення, підтримує добрий смак і кислотність, не спричиняючи появу гнилі
  • Кальцій потрібен для збереження цілісності плоду, здоров'я та подовження терміну зберігання, зменшуючи ризик пошкодження при поводженні з плодами
  • Бор також допомагає підтримувати міцність плодів

Бор

Бор сильно впливає на якість плодів, оскільки його брак може призвести до зменшення розміру та деформації ягід.

Foliar B and Ca

Азот

Надлишок азоту під час росту та розвитку плодів негативно впливає на їх якість. Він підвищує їх чутливість до хвороб та пом'якшує плід. Крім того, скорочується термін зберігання та підвищується ризик виникнення гнилі. Дозрівання також може уповільнюватись, плоди - деформуватись, а врожайність в результаті падати.

N and Anthracnose

 

N application method

Надлишок N сприяє появі гниль кореневої шийки. Фертигація може забезпечити краще засвоєння азоту рослиною, не сприяючи виникненню гнилі. Але слід враховувати, що навіть в більш контрольованих системах фертигації високі показники N все ще можуть призвести до тяжких захворювань.