Роль бору при вирощуванні картоплі


Вплив бору на стадіях росту

Стадія Вплив живленняt
Гребенювання та підгортання Хороша якість шкірки, зниження іржавої плямистості, стресостійкість до посухи/спеки
Бульбоутворення Хороша якість шкірки, зниження іржавої плямистості, стресостійкість до посухи/спеки

Загальні вказівки по застосуванню бору для живлення

Бор є одним з мікроелементів, який потрібен у великій кількості для підтримки процесів росту. Він впливає на ріст коренів та пагонів, а також на розвиток та запилення рослин картоплі. Бор, поряд із калієм, кальцієм та магнієм, є одним із найважливіших катіонів у стінках клітин. Тут він діє як зв'язуюча речовина для пектинів та забезпечує силу зчеплення в тканинах клітин. Тому бор також впливає на якість зберігання та на лежкість бульб. Бор впливає на засвоєння кальцію, тому для забезпечення збалансованого живлення рослин картоплі також важливо вносити бор у ґрунт.

Нестача бору

Стебла рослин картоплі короткі, а за рахунок проростання пагонів із бічних бруньок рослини мають розлогий вигляд. На молодих листках з'являються симптоми хлорозу та плямистість, листкова тканина відмирає. При прогресуючому хлорозі колір листя може змінюватися від жовтого до коричневого аж до червонувато-темно-коричневого. У бульб судинні кільця набирають бурого кольору, зокрема поблизу вічок. Шкірка у бульб часто груба та потріскана, також присутні омертвілі ділянки м'якуша.