Зниження захворювань шкірки картоплі


Зниження захворювань шкірки картоплі

Срібляста парша / Звичайна парша

Чорна парша / Порошиста парша

Чорна парша / порошіста парша

Живлення та захворювання шкірки картоплі

Правильне збалансоване живлення дозволить зменшити ризик захворювань поверхневими хворобами та покращить стан поверхні шкірки. Завдяки кальціюзміцнюється шкірка бульби, що забезпечує кращу стійкість до хвороб. Бормагній та марганець знижують ризик захворювань паршею звичайною. Цинк може мінімізувати рівень захворювань паршею порошистою. Завдяки сірці можливе зниження ризику захворювань паршею порошистою та звичайною.

Кальцій

Завдяки кальцію зміцнюється шкірка бульби, що забезпечує кращу стійкість до багатьох захворювань, в тому числі таких, як парша чорна, парша срібляста, парша порошиста чи парша звичайна.

Проведені у Великобританії незалежні випробування показують, що після обробки бульб нітратом кальцію у них зменшуються дефекти шкірки різного походження.

Calcium influence

Бор

Бор допомагає стабілізувати кальцій в стінках клітин та впливає на засвоєння самого кальцію, тому внесення бору є вкрай важливим для забезпечення збалансованого живлення та отримання максимального ефекту від кальцію. 

Проведене у Голландії дослідження показує вплив бору як на вміст кальцію в бульбах, так і на частоту захворювань шкірки.

Boron influence

Цинк

Цинк зазвичай використовується для пригнічення впливу порошистої парші при низькому рівні інфекції. Тим не менше, тільки безпосереднє внесення в ґрунт достатньої кількості цинку зможе забезпечити необхідний вплив на порошисту паршу. Цинк повинен використовуватись лише як частина комплексної стратегії контролю наряду з іншими агрономічними заходами для обмеження заражень ґрунту з одночасним вибором більш стійких до захворювання сортів. 

Проведені в Шотландії незалежні досліди показують зниження рівня захворювань порошистою паршею завдяки внесенню цинку.

Zinc influence

Сірка

Сірка допомагає знизити рівень захворювань парші звичайної і порошистої парші. Цей ефект може бути обумовлений зниженням рН ґрунту завдяки використанню доступної сірки. Проте найкращий ефект від сірки виникає завдяки її безпосередньому внесенню в ґрунт в доступній формі при посадці. Рівень інфекції також може знизитись завдяки програмі позакореневого внесення S. 

Проведене в Шотландії дослідження показує зменшення рівня парші звичайної після обробки листя сіркою у порівнянні із необробленою картоплею.

Sulphur influence

Інші способи впливу на захворювання шкірки картоплі

Виробники сільськогосподарської продукції можуть впливати на якість шкірки наступним чином:

  • Утриматись від вирощування картоплі на полях із несприятливими факторами, такими як присутність інфекційних хвороб, поганий дренаж чи низька водоутримуюча здатність 
  • Вибір якісного насіння, що характеризується меншим ризиком захворювання 
  • Дезінфекція місць зберігання насіння для зниження ризику передачі захворювання 
  • Зрошування для уникнення або максимального зниження захворювань такими хворобами, як парша звичайна 
  • Збирання урожаю в хороших кліматичних умовах для уникнення фізичного пошкодження або зараження 
  • Не проводити вапнування безпосередньо перед висадженням картоплі, оскільки це сприяє розвитку парші звичайної