Поглинання ріпаком поживних елементів

Для досягнення кращих показників урожайності, якості та екологічності вирощуваних культур слід забезпечити збалансоване мінеральне живлення, що включає в себе вторинні поживні речовини, макро- та мікроелементи.

Надходження із ґрунту поживних речовин у необхідній для ріпаку кількості залежить від наявності всіх наступних факторів:

  • забезпечення ґрунту достатньою кількістю мінеральних речовин у легкозасвоюваній формі; 
  • добре розвинута, функціональна коренева система із хорошою розгалуженістю та поглинаючою здатністю; 
  • біологічна доступність поживних речовин (в залежності від температури та вологості ґрунту) у момент, коли такі речовини саме потрібні рослинам.

Поглинання ріпаком основних поживних речовин

Для рослин ріпаку характерний високий вміст калію, азоту, сірки та фосфору. Незважаючи на велику потребу культури у поживних речовинах, він тим не менше повертає їх в ґрунт у досить великій кількості

WOSR uptake

Поглинання ріпаком мікроелементів

Рослинами ріпаку найбільше поглинаються два мікроелементи: марганець та залізо. Хоча цією культурою із ґрунту виноситься найбільше заліза, цинку та марганцю, проте дефіцит цих речовин спостерігається досить рідко – на відміну від молібдену та бору.

WOSR uptake 2

Саме тому на посівах ріпаку найчастіше спостерігається дефіцит бору та молібдену.

WOSR uptake 3