Збереження здоров'я ячменю

Поживні речовини підвищують врожай і якість ячменю, внаслідок того, що дефіцит не обмежує ріст і розвиток культури. Добре збалансована програма живлення також покращує здоров'я рослин і допомагає їй захистити себе від хвороб.

Вплив азоту на стійкість до хвороб

За умов дисбалансу доступності азоту та калію, ячмінь стає більш сприйнятливим до хвороб та шкідників.   Це може спричинити погіршення росту культури, підвищення концентрації розчинних сполук азоту та вуглеводів. Останні є сприятливим середовищем для розвитку хвороб та облігатних паразитів (іржі, борошнистої та псевдоборошнистої роси)  У випадку факультативних патогенів (наприклад, Altanaria і Fusariums), азот зменшує прояви захворюваності. 

N influence

Необхідно дотримуватися балансу між доступними формами азоту, тобто нітратами і амонієм, оскільки було встановлено, що вони обидві зменшують прояви певних захворювань рослин (нітрат допомагає при хворобах, викликаних мікроорганізмами Fusarium, Botrytis, Rhizoctonia і Pythium, а амоній - при хворобах, викликаних мікроорганізмами Pyricularia, Gibberella і Sclerotium).

Дефіцит фосфору підвищує сприйнятливість до хвороб

В разі нестачі фосфору, врожайність ячменю може зменшитись, а його сприйнятливість до хвороб зрости. Така залежність, знову ж таки, пов'язана з обмеженням метаболізму і росту рослини внаслідок дефіциту фосфору, що робить її більш чутливою до дії патогенів. Дослідження підтвердили, що захворюваність на борошнисту росу підвищується на 50%, якщо не застосовувати фосфор.

Ph influence

Дефіцит калію або дисбаланс азоту послаблює стійкість рослин до хвороб

Рослини з дефіцитом калію погано синтезують крохмаль, білки та клітковину, в результаті чого відбувається накопичення менших сполук (амідів), які створюють сприятливе середовище для розвитку хвороб. Тонкі клітинні стінки з меншою механічною міцністю також можуть бути наслідком дефіциту калію. Аналіз більш ніж 1000 досліджень, проведених на злакових культурах, показав, що у випадках, коли рівень калію був низьким і не збалансованим відносно кількості азоту, застосування першого зменшувало прояви хвороб та бактеріальних інфекцій у ячменю у більш, ніж 70% випадків (PDA).

P influence

Також було визначено, що дефіцит калію пов'язаний з високою захворюваністю на іржу та борошнисту росу.

Вплив марганцю на ураження хворобами 

Численні дослідження встановили, що марганець пов'язаний з контролем уражень хворобами.  Він напряму пригнічує ріст грибків, особливо борошнистої роси, а також бере участь у виробництві лігніну та суберину, що покращує фізичну резистентність клітин до інфекцій. Рослини з дефіцитом марганцю погано засвоюють азот, внаслідок чого відбувається накопичення нітратного азоту у листках. Що є сприятливим середовищем для розвитку іржі та борошнистої роси у ячменю.