Поліпшення кольору зерняткових

Колір шкірки є дуже привабливою ознакою якості яблук і груш для споживачів. Саме тому фермери шукають шляхи поліпшення кольору плодів. Живлення культур може допомогти досягнути бажаного результату.

Вплив живлення на колір фруктів

Азот

Надмірне або пізнє застосування азоту зменшує червоне забарвлення червоноплідних яблук. Це може бути вигідним для зелених плодів, оскільки покращує зеленість і мінімізує червоність.

N influence

N influence

Доведено, що листкове підживлення фосфором, кальцієм та магнієм, також позитивно впливає на насичення шкірки відтінками червоного та збільшення концентрації флаваноїдів у яблуках сорту Фуджі.

Фосфор

Дослідження, проведені в Південній Африці, довели, що фосфор має позитивний вплив на колір фруктів. Це досягається за рахунок підвищеного синтезу ензиму, який, в свою чергу, бере участь в утворенні антоціанів, однієї з ключових сполук, що визначає червоний колір плодів. Важливе значення мають джерело та час внесення фосфору. Позакореневе внесення фосфору є дуже ефективним після цвітіння та при ранньому дозріванні, коли існує потреба в покращенні кольору фруктів.

Ph influence

Вчений Паліят зі співавторами (2002) вивчили ефект впливу ґрунтового та позакореневого живлення фосфором на якість яблук після збору врожаю (сорти Макінтош та Ред Делішес). Було виявлено, що фосфорні добрива збільшують відсоток червоного кольору в шкірці при зборі врожаїв обох сортів.

Вони також дійшли висновку, що серед плодів з обприсканого боку дерев фосфором і магнієм або фосфором і кальцієм в період від цвітіння до тижня перед збором врожаю, спостерігається більший відсоток червоного кольору в порівнянні з необробленими частинами.

Калій

Калій також збільшує вміст антоціанів в яблуках, що покращує колір фруктів. Зазвичай, підживлення має бути збалансоване з іншими катіонами, а саме, кальцієм, оскільки переважання вмісту калію над кальцієм може спричинити проблеми з якістю, такі як гірка плямистість.

Ph influence

P influence

Цинк і марганець

Цинк допомагає покращити колір яблук і груш, тоді як марганець допоможе поліпшити базові характеристики цієї культури та зелений колір у яблуках.

Магній

Магній, внесений у ґрунт, покращує відтінки червоного кольору значною мірою через підвищене утворення вуглеводів, з яких складаються червоні пігменти.

Mg influence